Pühapäeval on Eesti vabaõhumuuseumis
eesti leiva päev
. Teadur Maret Tamjärve ütleb, et
leib on Eesti kultuuris väga tähtis
. Leib on olnud keskmes nii toiduna kui ka keeles. Paljud eesti väljendid näitavad leiva tähtsust.
eesti leiva päev
Tõlge fraasile: eesti leiva päev
EN
Estonian Bread Day
leib on Eesti kultuuris väga tähtis
Tõlge fraasile: leib on Eesti kultuuris väga tähtis
EN
bread is very important in Estonian culture
Väljendid nagu "
Austa leiba
" näitavad, kui oluline leib on olnud. Tamjärve sõnul on leib olnud tähtis juba väga kaua. "Leib on vanem kui meie,
Leib on peremees
" on vanad sõnad. Need võivad olla tuhatkonna aastat vanad. Tollal tehti Eestis
musta rukkileiba
.
Austa leiba
Tõlge fraasile: Austa leiba
EN
Honor the bread
Leib on peremees
Tõlge fraasile: Leib on peremees
EN
Bread is the master
musta rukkileiba
Tõlge fraasile: musta rukkileiba
EN
dark rye bread
Tänapäeval tuttav
puhas rukkileib
tuli Eestis lauale 19. sajandi lõpus. Enne söödi seda ainult tähtsamatel pühadel. Argipäeval söödi
aganaleib
a. Aganaleib on tehtud puhastamata viljast.
puhas rukkileib
Tõlge fraasile: puhas rukkileib
EN
pure rye bread
aganaleib
Tõlge fraasile: aganaleib
EN
bran bread
Lisaks aganaleivale söödi ka
näljaleib
a. Näljaleivasse lisati sammalt, puukoort ja muid asju. See näitab, et Eestis on olnud väga raskeid aegu. Kartul tuli hiljem ja muutis olukorda.
näljaleib
Tõlge fraasile: näljaleib
EN
famine bread
Leib oli talurahva elus väga tähtis. Tamjärve sõnul sõltus pere toimetulek leivast. Raskematel aegadel sõltus ellujäämine leivast. Ka tänapäeval kasutame väljendeid nagu "
leiba teenima
" ja "
leiba lauale tooma
". Need näitavad leiva tähtsust.
leiba teenima
Tõlge fraasile: leiba teenima
EN
to earn bread
leiba lauale tooma
Tõlge fraasile: leiba lauale tooma
EN
to bring bread to the table
Leib on oluline ka Eesti taluarhitektuuris. Traditsiooniline rehielamu oli suur, sest seal kuivatati vilja ja peksti rehepesu. Suur reheahi oli leiva küpsetamise koht. Rukkiõlgedest tehti katus ja küljealuse.
Pühapäeval räägitakse Eesti vabaõhumuuseumis leiva ajaloost ja tähtsusest. Tänapäeval ei söö me enam
aganaleib
a. Meie leivavalik on väga suur. Pühapäeval saab proovida
erinevaid tänapäevaseid leivamaitseid
.
aganaleib
Tõlge fraasile: aganaleib
EN
bran bread
erinevaid tänapäevaseid leivamaitseid
Tõlge fraasile: erinevaid tänapäevaseid leivamaitseid
EN
various modern bread flavors
On Sunday, the Estonian Open Air Museum celebrates Estonian Bread Day. Researcher Maret Tamjärve states that bread is very important in Estonian culture. Bread has been central both as food and in language. Many Estonian expressions demonstrate the importance of bread.
Expressions like "Honor bread" show how crucial bread has been. Tamjärve says that bread has been significant for a very long time. "Bread is older than us, Bread is the master" are old sayings. These could be a thousand years old. Back then, dark rye bread was made in Estonia.
Today's familiar pure rye bread came to Estonian tables at the end of the 19th century. Before, it was eaten only on important holidays. On weekdays, people ate bran bread. Bran bread is made from unrefined grain.
In addition to bran bread, famine bread was also eaten. Famine bread included moss, bark, and other things. This shows that Estonia has gone through very hard times. Potatoes came later and changed the situation.
Bread was very important in the lives of peasants. According to Tamjärve, the family's livelihood depended on bread. In harder times, survival depended on bread. Even today, we use expressions like "earning bread" and "bringing bread to the table". These show the importance of bread.
Bread is also important in Estonian farm architecture. The traditional threshing barn was large because grain was dried and threshed there. The large baking oven was the place for baking bread. Roofs and siding were made from rye straw.
On Sunday, the Estonian Open Air Museum will discuss the history and significance of bread. Today, we no longer eat bran bread. Our bread selection is very large. On Sunday, you can try various modern bread flavors.