Paljud eestlased ei saa verd anda, sest neil on madal hemoglobiini tase. Selle põhjuseks on sageli rauavaegus.
Verekeskustel on alati vaja uusi doonoreid. Kuid paljud eestlased ei saa verd anda, sest neil on
madal hemoglobiini tase
. Selle põhjuseks on sageli
rauavaegus
.
madal hemoglobiini tase
Tõlge fraasile: madal hemoglobiini tase
EN
low hemoglobin level
rauavaegus
Tõlge fraasile: rauavaegus
EN
iron deficiency
25–30% vereloovutajatest saadetakse tagasi, sest neil on liiga
madal hemoglobiini tase
. Seda ütles Tartu Ülikooli Kliinikumi verekeskuse ülemarst Helve König. Rauavaeguse põhjused on sageli vale toitumine või verekaotus. See on enamasti naiste probleem.
madal hemoglobiini tase
Tõlge fraasile: madal hemoglobiini tase
EN
low hemoglobin level
Mõnel inimesel ei imendu raud nii nagu vaja. Näiteks raseduse või imetamise ajal. Mõnel tekib rauapuudus kergemini kui teisel. Põhjused pole alati selged.
Mõned inimesed on pidevalt hädas. Nad söövad rauakuuri ära, teevad loovutamisel pika pausi ja siis langeb hemoglobiin jälle. Mõni mees võib anda verd viis korda aastas ilma probleemideta. Naistel tekib aneemia kergemini.
Rauavaegusega inimeste arv pole Königi hinnangul märkimisväärselt kasvanud. Kuid tänapäeval on populaarne taimetoitlus. Kui ei osata mitmekülgselt toituda, võib tekkida probleem. Loomaliha söömist peetakse nüüd pahaks. Kuid osad toitained saadakse kõige paremini loomse valguga.
Mõned söövad liha ja kala, kuid hemoglobiin on ikkagi madal. Asi ei pruugi olla ainult toitumises. Naistel võivad olla
vererohked menstruatsioonid
. Kõik need tegurid mõjutavad verd.
vererohked menstruatsioonid
Tõlge fraasile: vererohked menstruatsioonid
EN
heavy menstruation
Vereloovutajatel soovitatakse tarvitada rauapreparaate. Kui hemoglobiin on madal, aga soovitakse verd anda, võib võtta rauatablette. Pärast vereloovutust võib võtta rauatablette 2–3 kuud. Toiduga ei saa rauda asendada.
Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse juhataja Ave Lellep ütles, et doonoritelt oodatakse kõrgemat hemoglobiini taset. Naistel peab olema vähemalt 125 g/l ja meestel 135 g/l. Kui naisel on 123–124 g/l, pole see veel patoloogiline.
Vereloovutajatelt oodatakse kõrgemat hemoglobiini taset kahel põhjusel. Esiteks, vereloovutus ei tohi kahjustada doonorit. Teiseks peab verest valmistatud tootes olema piisavalt hemoglobiini.
Eelmisel aastal tuli regionaalhaigla verekeskusesse ligikaudu 30 000 inimest. 4200 neist ei saanud verd anda. Ühel kolmandikul oli põhjuseks
madal hemoglobiini tase
.
madal hemoglobiini tase
Tõlge fraasile: madal hemoglobiini tase
EN
low hemoglobin level
Kõige sagedasem rauapuuduse põhjus on veritsus. See puudutab eelkõige viljakas eas naisi. Naistel on vereloovutuse intervall 90 päeva, meestel 60 päeva. Menstruatsiooni ajal pole vere andmine soovitatav.
Toitumine on samuti oluline. Suurimad raua allikad on
punane liha
ja maks, aga ka
kaunviljad
, sojauba ja läätsed. Kohv, suitsetamine ja alkohol takistavad raua imendumist.
punane liha
Tõlge fraasile: punane liha
EN
red meat
kaunviljad
Tõlge fraasile: kaunviljad
EN
legumes
Eestlased söövad tänapäeval rohkem valku kui varem. Kuid kas nad söövad ka rohkem liha, pole kindel. Viimase 20–30 aasta jooksul on eestlaste toitumine oluliselt muutunud. Tundub, et liigume vähema lihaga dieedi poole.
Ave Lellep soovitab vereloovutusele tulla söönuna. Enne tulekut võiks süüa kiudainerikast toitu. Pärast
vereandmist
tuleks süüa liha ja
rauarikkaid toite
.
C-vitamiin
aitab raua imendumisel. Võimalik on tarbida rauapreparaate, kuid nendega ei tohiks liialdada.
vereandmist
Tõlge fraasile: vereandmist
EN
blood donation
rauarikkaid toite
Tõlge fraasile: rauarikkaid toite
EN
iron-rich foods
C-vitamiin
Tõlge fraasile: C-vitamiin
EN
vitamin C
Many Estonians cannot donate blood because they have low hemoglobin levels. The cause is often iron deficiency.
Blood centers always need new donors. However, many Estonians cannot donate blood because they have low hemoglobin levels. The cause is often iron deficiency.
25–30% of blood donors are sent back because their hemoglobin level is too low. This was stated by Helve König, Chief Physician of the Blood Center of Tartu University Clinic. The causes of iron deficiency are often poor nutrition or blood loss. This is mostly a problem for women.
Some people do not absorb iron as they should. For example, during pregnancy or breastfeeding. Some develop iron deficiency more easily than others. The reasons are not always clear.
Some people struggle constantly. They complete iron courses, take a long break from donating, and then their hemoglobin drops again. Some men can donate blood five times a year without problems. Women develop anemia more easily.
According to König, the number of people with iron deficiency has not increased significantly. However, vegetarianism is popular today. If one does not know how to eat varied, problems may arise. Eating meat is now considered bad. However, some nutrients are best obtained from animal protein.
Some eat meat and fish, but hemoglobin is still low. The issue may not only be in diet. Women may have heavy menstrual periods. All these factors affect blood.
Blood donors are advised to use iron supplements. If hemoglobin is low but they wish to donate blood, they can take iron tablets. After donating blood, they can take iron tablets for 2–3 months. Food cannot replace iron.
Ave Lellep, Head of the Blood Center of North Estonia Regional Hospital, said that donors are expected to have higher hemoglobin levels. Women must have at least 125 g/l, and men 135 g/l. If a woman has 123–124 g/l, it is not yet pathological.
Blood donors are expected to have higher hemoglobin levels for two reasons. First, blood donation must not harm the donor. Second, blood products must contain sufficient hemoglobin.
Last year, approximately 30,000 people came to the regional hospital's blood center. 4,200 of them could not donate blood. One third of them had low hemoglobin levels as the reason.
The most common cause of iron deficiency is bleeding. This primarily affects women of childbearing age. The blood donation interval for women is 90 days, for men 60 days. Donating blood during menstruation is not recommended.
Nutrition is also important. The greatest sources of iron are red meat and liver, as well as legumes, soybeans, and lentils. Coffee, smoking, and alcohol hinder iron absorption.
Estonians eat more protein today than before. However, it is not certain whether they also eat more meat. Over the last 20–30 years, the diet of Estonians has changed significantly. It seems that we are moving towards a diet with less meat.
Ave Lellep recommends coming to donate blood having eaten. Before coming, one could eat fiber-rich food. After donating blood, one should eat meat and iron-rich foods. Vitamin C helps with iron absorption. It is possible to take iron supplements, but one should not overdo it.